Днес КЕВР ще определи днес цената на природния газ за ноември,

...
Днес КЕВР ще определи днес цената на природния газ за ноември,
Коментари Харесай

КЕВР ще определи днес цената на природния газ за ноември

Днес КЕВР ще дефинира през днешния ден цената на природния газ за ноември, по която публичният снабдител " Булгаргаз " да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Очаква се цената да бъде към 130 лв. за мегаватчас (MWh), сподели в петък изпълнителният шеф на компанията Деница Златева по време на откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране, написа Novini.bg.

Това значи понижение с към 45 % по отношение на тази за сегашния месец, която е в размер на 233,36 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Спрямо рекордната цена за септември - 353,21 лв. за мегаватчас, понижението е с 64 на 100. Първоначално оповестената от " Булгаргаз " цена за ноември беше 166 лв. за мегаватчас.

Сред аргументите за предстоящото намаляване, изтъкнати от Златева, бяха по-ниските цени на газовите хъбове, както и реализирани при търговете доста положителни отстъпки за полутечен природен газ, които варират сред 38 и 50 % по отношение на настоящите газови показатели.

Ако КЕВР утвърди цена от към 130 лв. на мегаватчас, тя ще бъде най-ниската от март до момента.

" Булгаргаз " ще внесе заявление с дефинитивни данни до 9:00 часа през днешния ден, а решението за цената на газа за ноември ще бъде взето на закрито съвещание на регулатора от 15:00 часа.

Според ръководителя му Иван Иванов поради предстоящото поевтиняване на природния газ няма да се наложи КЕВР да увеличи цените на парното и топлата вода от 1 януари 2023 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР